Stolni hokej na ledu

Stolni hokej je igra koja se igra na stolu koji ima kanaliće po kojima klize igrači.
Igrače figurice su, ovisno o proizvođaču, pričvršćene vijcima ili oprugama za šipke ispod stola.

 

Okretanjem šipki okreću se i igrači Pomicanjem naprijed nazad igrači kližu po ledu i mijenjaju pozicije.

Stolni hokej se kao igra počinje javljati negdje tridesetih godina dvadesetog stoljeća u Kanadi.Danas se igra u više od dvadeset zemalja svijeta.

Postoji i svjetski stolno hokejaški savez ITHF (nešto kao FIFA u nogometu)koji organizira svjetska prvenstva te vodi svjetsku rang-listu.

Postoji više proizvođača stolnog hokeja te razne dimenzije stolova koje ovise najčešće o proizvođaču. ITHF je uzeo švedskog proizvođača Stiga i njihov Play Off stol kao službeni stol na kojem se igraju svjetska prvenstva i nacionalna prvenstva pojedinih država.

Na taj način svi igrači, bili oni iz Kanade, Švedske ili Hrvatske, imaju iste uvjete.

Stiga proizvodi još tri vrste stolova - RED LINE , STANLEY CUP i HIGHSPEED.

RED LINE je pojednostavljena verzija PLAY OFF-a koja nema zaštitnu prozirnu ogradu pa je dobra za trening dok kod turnira bi moglo prouzročiti probleme s izlijetanjem paka izvan igre.

STANLEY CUP je u stvari isti kao Play-off samo ima NHL igrače, Igrači su malo drugcijeg oblika što u stvari nije neka velika razlika.

HIGHSPEED je isti kao Play-off ali je brzina podloge(leda) veća.

Kao što je spomenuto, postoje i drugi proizvođači stolova stolnog hokeja, no oni uglavnom imaju drugačiji raspored igrača i dimenzije igre pa se ne koriste na službenim natjecanjima ITHF-a.

ITHF pravila stolnog hokeja na ledu prevedena na hrvatski možete pogledati ovdje!